Zobacz pełną wersję : Dyskusja na temat wątku o okazjach na allegro
czy dobrze rozumiem, że ten wątek zastąpił poprzedni tj. „chusta na allegro - tanio”?
kasia1990
13-05-2014, 20:41
czy dobrze rozumiem, że ten wątek zastąpił poprzedni tj. „chusta na allegro - tanio”?
Chyba tak, bo tamten usunięty. Ale dlaczego? Czy można zamknąć ten wątek przed niezalogowanymi i jakiś limit postów zrobić?
kasia1990
13-05-2014, 20:42
a licytacje tez mozna? bo jak tak, to ja mam jedną: http://allegro.pl/nosidlo-ergonomiczne-mei-tai-nubik-i4223726292.html az szkoda, ze nikt nie licytuje
Ja się na niego czaję :D
tamten wątek usunięty chyba dlatego, bo go oburzony pan od munducy podlinkował na allegro ;)
ciekawi mnie, czy ten wątek jest otwarty dla wszystkich czy nie (dla zalogowanych? mających jakąś min. ilość postów?).
droga moderacjo, wiesz coś na ten temat? :ninja:
abcd_2007
13-05-2014, 20:52
widoczny dla nie zalogowanych, właśnie sie wylogowałami sprawdziłam :)
wisteria
13-05-2014, 21:37
Stary wątek częściowo widać od strony googla, gdyby ktoś potrzebował.
Chustoteam
13-05-2014, 22:11
Prosimy o kontynuacje ewentualnej dyskusji na ten temat tutaj, i unikanie OTowania w watku dotyczacym okazji na allegro.
Przypominamy, ze ten dzial jest widoczny dla wszystkich.
PONIZSZA INFORMACJA ZNIKNIE ZA 24h:
Ze wzgledu na Wasze prosby w watku i na PW:
- ostatnie posty z watku zostaly przeniesione do nowego watku (http://www.chusty.info/forum/showthread.php/112380-Allegro-historia-manducowa),
- na Ogolnie powstal nowy watek o okazjach na allegro,
- stary watek zostal usuniety.
Jednoczesnie przy tej okazji chcialybysmy przypomniec, ze nigdy nie mozna miec poczucia bezpieczenstwa w internecie, ze zawsze osoby postronne moga znalezc droge, zeby czytac czyjes posty lub zidentyfikowac dana osobe.
Prosimy zwracajcie uwage na to co i w jakim dziale piszecie!
http://www.chusty.info/forum/showthread.php/112380-Allegro-historia-manducowa
kasia1990
13-05-2014, 22:24
Drogie moderatorki! A czy nowy wątek o okazjach na Allegro został ukryty dla osób niezalogowanych/ bez postów? Chodzi nam o to, że z okazji które znajdujemy, korzystają osoby spoza forum. Wiadomo, że zawsze idzie to obejść, ale zalogowanie się i klepnięcie iluś tam postów to zawsze jakieś utrudnienie. Ja jak jakąś okazję wklejam to mam nadzieję, że w pierwszej kolejności skorzysta jakaś forumka.
Nie mozna zapomniec o nowych noszacych w chustach rodzicow, ktorzy jeszcze sie nie zalogowali na forum.
Ten dzial jest widoczny dla wszystkich z mysla ze to jest super okazja zachecic do kupienia i noszenia w pierwszej chuscie.
kasia1990
13-05-2014, 22:34
Rozumiem. Tylko, że takie osoby w pierwszej kolejności raczej zakładają temat w dziale kupię, wtedy można im wklejać okazje- trudniejsze do wyhaczenia dla potencjalnych businessmenów.
No, ale jest to zrozumiały argument, oczywiście. Szkoda tylko, że z okazji rzadko skorzystają chustonówki :(
Edit: ja dodałam pierwszy post w dziale kupię, wątek o okazjach na allegro trafił mi się przypadkiem w nowych postach. Ale i tak to co wklejamy za 5 minut znika, a wątpię, że chustonówka na forum chustowym posiedzi dłużej niż 5 minut, albo będzie klikać odśwież czekając na okazję. Wg mnie można by zrobić limit 10 postów, to niedużo a przynajmniej chustowe okazje pozostaną na forum. No ale jak chcecie, Wasz argument jest dobry, jak już pisałam rozumiem Wasz punkt widzenia.
wisteria
13-05-2014, 22:34
Zgadzam się z modami :thumbs up:
Przyznam szczerze że jako chustonówka (a nawet chwilę wcześniej) szukałam raczej informacji o wiązaniach. W życiu nie przyszłoby mi do głowy szukać na forum wątku o okazjach na allegro... Szczerze mówiąc ten argument mnie nie przekonuje.
wisteria
13-05-2014, 22:38
A ja sobie posty nabijałam (pożytecznie mam nadzieję)
A ja sobie posty nabijałam (pożytecznie mam nadzieję)
:lool:na to bym nie wpadła ;) można jeszcze pogadać na forum, posty się same nabijają :)
koleszna
13-05-2014, 23:07
:lool:na to bym nie wpadła ;) można jeszcze pogadać na forum, posty się same nabijają :)
Ja tez się dziwię, po co posty sobie nabijać?
Nie mozna zapomniec o nowych noszacych w chustach rodzicow, ktorzy jeszcze sie nie zalogowali na forum.
Ten dzial jest widoczny dla wszystkich z mysla ze to jest super okazja zachecic do kupienia i noszenia w pierwszej chuscie.
droga moderacjo, a czy nie byłoby dobrze uwzględnić zdanie forumek, skoro to one zapełniają ten wątek „chusto-allegrowy” treścią i wielokrotnie narzekały na jego ogólnodostępność, która nie pozwala im skorzystać z wyłapanych okazji? tak rzucam argument pod rozwagę :)
marynarka
14-05-2014, 00:45
A ja nie mogę się dostać do podanych przez moderację linków... :? :hmm:
Jesli masz wystarczajaca ilosc postow mozesz dolaczyc do tzw. grup zamknietych :-) zobacz w swoich ustawieniach :-)
Ja też nie i nie wiem gdzie to znaleźć :oops:
Ja też nie i nie wiem gdzie to znaleźć :oops:
to jest na Między Nami Prywatnie, wejdź w swój profil i "nalezy do grup", tam jesli spełniasz wymagania (sa opisane) to wyslij prośbe o przyjęcie i poczekaj, aż dadzą:)
wisteria
14-05-2014, 09:15
Nie mogłam się dobić do oglądania galerii. Nie wszyscy mają łatwość tworzenia i/lub dyskusji internetowych.
angel_ga
14-05-2014, 09:39
IMO to nie chustonówki korzystają z tych okazji,tylko raczej "próchna"(nie ubliżając nikomu), bo jako nowa nie miałam pojęcia co okazją jest a co nie. Dopiero po kilku mcach zaczęłam się orientować w cenach,chustach choć nadal większość nazw czy skrótów brzmi dla mnie jak czarna magia;-)
farfallina_07
14-05-2014, 10:29
A skad ta pewnosc ze to ktos nieforumowy wykupuje te wszstkie okazje?Ja sama kilkakrotnie kupilam chuste z podanych tu linkow bez pisania o tym w watku.
No, dobra. Ale ja pytam - jak zawsze - co zlego w tym, ze ktos kupuje te chusty? Komu "wolno", a komu "nie wolno"?
Co jest glowna motywacja do tego, zeby tu cos zalinkowac? A co zeby sie wkurzyc? ;)
wisteria
14-05-2014, 10:37
No, dobra. Ale ja pytam - jak zawsze - co zlego w tym, ze ktos kupuje te chusty? Komu "wolno", a komu "nie wolno"?
Co jest glowna motywacja do tego, zeby tu cos zalinkowac? A co zeby sie wkurzyc? ;)
Możesz kupić od 150 postów:bduh::rolleye::thumbs down:
Tez popierałam ogólnodostępnosc tego wątku. Niech skorzystają chstonowki, propagujmy noszenie itepe itepe. Aż do czasu, gdy kilka podlinkowanych tu aukcji okzjami byc przestało bo sprzedający nagle podnosił cenę. Śmiem przypuszczać, ze pod wpływem naszych wpisów.
O historii z oszustem od munducy nie wspominając...
mi., wydaje mi się że tak ogólnie, to chusty może kupić każdy kto ma konto na allegro. Problemem jest to, że dziewczyny wyszukują okazje, i robią to z jakimś celem, który potem nie jest realizowany. To znaczy - nikt nie ogranicza osobom skupującym chusty i puszczającym je dalej za wyższą kwotę praw do nich, ja osobiście nie widzę też w takiej praktyce nic złego (moralnie, bo w sumie wolałabym by chusty wolnorynkowo taniały ;) ). Jak chcą to niech polują na all. Jesli jednak są forumki, które chcą takie okazje cenowe wrzucać dla okreslonej grupy odbiorców - tu, kolegów i koleżanek z forum, osób, które raczej będą je wykorzystywać dla siebie i swoich znajomych, a do wątku zagląda cały internet i realizuje zgoła inny cel, to rodzi się pewien konflikt.
IMO zamknięcie wątku jest zasadne - pytanie raczej jak to zrobić, bo chyba konkretnego watku nie da się ustawić na dostęp dla osób z 50 postami, trzeba go przerzucić do działu z ograniczeniami, a te jednak mają większe obostrzenia postowe i stażowe. Mylę się?
wisteria
14-05-2014, 10:58
Ja się z tym nie zgadzam. Tak samo jak z robieniem tajemnicy z wypustu tul, żeby niektóre osoby mogły sobie zarobić.
PS Pod wpływem forum są też obniżki cen.
Ja się z tym nie zgadzam
ja tak samo, zaraz dojdzie do tego, ze w watku o okazjach bedzie trzeba sobie klepać licytowanie konkretnej chusty, zeby nadal została okazją.
wisteria
14-05-2014, 11:09
Dla konkretnych osób to pw albo w ich wątku poszukiwawczym przecież można.
Ja się z tym nie zgadzam. Tak samo jak z robieniem tajemnicy z wypustu tul, żeby niektóre osoby mogły sobie zarobić.
Ale przecież tu jest sytuacja odwrotna - dziewczyny na forum starają się pomóc innym dziewczynom, by te mogły kupić chustę TANIEJ, a nie żeby ktoś mógł zarobić. Jak do postów z linkami ma mieć dostęp każdy w necie, to ja nie widzę sensu istnienia tego wątku - bo taki dostęp ma po prostu kazdy do tablicy, allegro itp. i tam sobie może szukać. A dla mnie w założeniu wątek o okazjach na all był takim gratisem do bycia elementem forumowej społeczności. Na podobnej zasadzie ja podsuwam tu info o promocjach w sklepach.
Ja kupiłam dzięki wątkowi o allegro już 2 chusty dla chustonówek, które marudziły że chusty drogie - dzięki temu 2 nowe osoby zaczęły nosić, bo miały dostęp do tańszej chusty. Teraz próbowałam znów upolować i 3 razy miałam sytuację, że zalinkowany niedawno post był nieaktualny. Oczywiście to się może wiązać z większym zainetersowanie wątkiem wewnątrz forum, ale jednak podejrzewam że osoby chustami handlujące i podbijające ich ceny mając do niego swobodny dostęp mają w zasadzie większość roboty z wyszukiwaniem z głowy, a chustoforum taka praktyka za bardzo nie służy.
wisteria
14-05-2014, 11:34
Ja nie mogłam sprzedać hoppediza nowego za 140 na all. więc uważam, że szału nie ma.
Ja nie mogłam sprzedać hoppediza nowego za 140 na all. więc uważam, że szału nie ma.
Może kolor nie był specjalnie popularny. Natomiast faktem jest, że okazje z wątku okazjowego znikają często w ciągu 5-10 minut.
wisteria
14-05-2014, 11:53
I co, widać je gdzieś potem drożej?
Jak dodasz przesyłkę i prowizje to raczej trudno sobie wyobrazić jakieś kokosy z takiego handlu. A jak ktoś zarobi dychę to wg mnie też pewnie jest potrzebujący bo chyba mu się nie nudzi?
O to chodzi że widać. Na bazarku.
Kupujący nie płaci prowizji.
ja tak samo, zaraz dojdzie do tego, ze w watku o okazjach bedzie trzeba sobie klepać licytowanie konkretnej chusty, zeby nadal została okazją.
Popieram, popieram, popieram :thumbs up: W końcu jakieś głosy zdrowego rozsądku :D
Jak ktoś szuka okazji, to najpierw przegląda allegro, olx i gumtree. Prawdziwą perełkę kupi sam, jak nie jest zainteresowany, to wrzuca w wątek. Nie zauważyłam, żeby szukanie było specjalnie trudne. Dla mnie jest raczej przyjemnością w wolnej chwili.
Jak macie żal, że ktoś już kupił coś zalinkowanego, to po prostu nie wrzucajcie na forum. Coś szybko schodzi, bo jest właśnie OKAZJĄ.
I kto ma być tym wybrańcem? Ktoś, kto ma czas i nastukał mnóstwo postów? Osobie z 10-cioma postami chusta się nie należy?
Bratowa szuka taniej chusty dla swojej znajomej. Podesłałam jej link do "naszych" okazji, żeby mogła sobie coś znaleźć. Zaraz okaże się, że nie ma do niego dostępu, bo nie jest forumką i nie nastukała 150-u postów.
Dziewczyny, litości, jakieś to mało smaczne :(
O to chodzi że widać. Na bazarku.
czyli tak czy inaczej forumki zarabiaja na forumkach, ktos, kto nie ma postów i własnie sie zarejestrował, tez jest forumką tak jak ten kto ma tych postów więcej. A i takie i takie sprzedają na bazarku te chusty. Nie mozna wykluczyć, ze forumka z 5 tysiacami postów zobaczywszy w wątku o okazjach aukcję, kupiła chustę i potem ją tu wystawiła drożej. Ukrycie watku tego nie zlikwiduje. Usunie tylko sytuacje, gdy nie zarejestrowana osoba po zakupieniu lub będąc od razu właścicielka chusty, zarejestruje się, bo tu ją sprzeda drozej.
Nadal nie widzę problemu takiego, żeby ukryć wątek. To zwykły handel, oczywiście spekulacje, ale nikt nikomu nie każe kupować.
Poza tym to jest wątek o okazjach, jest aukcja okazyjna, pojawia sie tu link do niej, aukcja znika, ktos w link wchodzi a ten nie działa, znaczy nie ma okazji. Proste.
No chyba że zalezy nam na pączkowaniu okazji. Tyle że tak naprawdę aukcja przestaje byc okazyjna w momencie kiedy tu sie link do niej pojawi, bo dochodzi wielkie grono potencjalnych przeciwników w tej aukcji. Tylko linki do kup teraz jesli nie zamierzamy skorzystac sa okazją od początku do końca.
Jak chcę kupic okazyjnie chuste albo pomóc komuś kupic to tu nie wywieszam ogłoszenia, że znalazłam taką, bo mi ją świsną sprzed nosa albo będę walczyc z jakimis forumkami i cena końcowa urośnie.
jesli ukryjemy wątek to wtedy łatwo namierzymy tych co handlują dla zarobku i sa forumkami od jakiegos czasu prawda?;)
Mag mi jest to zupełnie obojętne, stwierdziłam obiektywnie, bo rozumiem obie strony.
I w ogóle uważam bez sensu tę dyskusje, bo można w końcu założyć sobie watek innej części forum pt "tajne okazje allegro/tablica" i chyba go nikt nie skasuje?:) czy trzeba mieć pozwolenie?
Edit: nie kupuje na bazarku ani na allegro ani na tablicy:)
wisteria
14-05-2014, 12:24
Jak zauważyłyście ten handel to już znacie te forumki no i co z tego wynika? Dajecie im subtelne znaki? No i jak to są forumki to co da ukrycie wątku?
Problemem jest to, że dziewczyny wyszukują okazje, i robią to z jakimś celem, który potem nie jest realizowany.
ja właśnie o to pytam :)
jaki jest cel?
bo ja od zawsze widzę ten wątek na zasadzie - "hej Dziewczyny, patrzcie jaka fajna okazja - może któraś z Was się skusi?" no i któraś się zazwyczaj kusi :D
a potem... różnie to bywa.
- można ponosić jakiś czas i puścić dalej - taniej/w tej samej cenie/drożej
- można od razu puścić dalej - taniej/w tej samej cenie/drożej
- można nigdy nie puszczać dalej ;)
- można zaglądać do wątku tylko po to, żeby upolować tanio i sprzedać drogo
zamknięcie wątku ma - jak rozumiem - zapobiec któremuś z powyższych. zatem pytam ja - któremu i czemu?
Mag mi jest to zupełnie obojętne, stwierdziłam obiektywnie, bo rozumiem obie strony.
I w ogóle uważam bez sensu tę dyskusje, bo można w końcu założyć sobie watek innej części forum pt "tajne okazje allegro/tablica" i chyba go nikt nie skasuje?:) czy trzeba mieć pozwolenie?
Tez je rozumiem:)
Tak czy siak po ukryciu zacznę zakładać na ogólnym wątki z okazjami w imię sprawiedliwości społecznej;) i nikt ich bez mojej zgody nie połączy ani nie przeniesie nigdzie:-P
mi. chyba chodzi o założenie jak Jazzoo napisala, ze kogos nie stać na droższą czy nowa chustę i wtedy korzysta z tego wątku, bo nie wiem sam nie ma czasu allegro przeszukiwać z noworodkiem u cyca. Sa wśród nich osoby bez postów jak i osoby z postami. No i te dziewczyny wklejają linki dla takich osób. I przez ogolny dostęp do wątku ta idea jest wykorzystywana opacznie vel niecnie. Tyle że tworzy sie paradoks, osoby bez postów po ukryciu watku juz chusty nie kupią, a więc trzeba zostac chustonoszką ( w domyśle najpierw gadac o chustach a nie nosić), żeby kupic w końcu chustę. Do tego moim zdaniem to sie sprowadza finalnie.
marynarka i wisteria, juz dodalam was do grup. :)
Pomarańcza
14-05-2014, 14:28
Jazzoo, to i ja poproszę o dodanie :)
annagdynia
14-05-2014, 14:29
Przyznam szczerze że jako chustonówka (a nawet chwilę wcześniej) szukałam raczej informacji o wiązaniach. W życiu nie przyszłoby mi do głowy szukać na forum wątku o okazjach na allegro... Szczerze mówiąc ten argument mnie nie przekonuje.
zgadzam się z tym co napisałaś
wisteria
14-05-2014, 14:40
Dzięks
bo ja od zawsze widzę ten wątek na zasadzie - "hej Dziewczyny, patrzcie jaka fajna okazja - może któraś z Was się skusi?" no i któraś się zazwyczaj kusi :D
mi. chyba chodzi o założenie jak Jazzoo napisala, ze kogos nie stać na droższą czy nowa chustę i wtedy korzysta z tego wątku, bo nie wiem sam nie ma czasu allegro przeszukiwać z noworodkiem u cyca. Sa wśród nich osoby bez postów jak i osoby z postami. No i te dziewczyny wklejają linki dla takich osób. I przez ogolny dostęp do wątku ta idea jest wykorzystywana opacznie vel niecnie. Tyle że tworzy sie paradoks, osoby bez postów po ukryciu watku juz chusty nie kupią, a więc trzeba zostac chustonoszką ( w domyśle najpierw gadac o chustach a nie nosić), żeby kupic w końcu chustę. Do tego moim zdaniem to sie sprowadza finalnie.
zgadzam sie z Mag i mi. :)
Jazzoo, to i ja poproszę o dodanie :)
juz :)
Kasia.234
14-05-2014, 14:47
jaki jest cel?
zamknięcie wątku ma - jak rozumiem - zapobiec któremuś z powyższych. zatem pytam ja - któremu i czemu?
wprawdzie śledziłam dyskusję dość pobieżnie, ale z tego co zrozumiałam, to ukrycie wątku miałoby zapobiec sytuacjom, kiedy to sprzedawca podczytuje sobie forum (jako osoba niezarejestrowana) i jeśli jest zainteresowanie chustą to winduje cenę
wprawdzie śledziłam dyskusję dość pobieżnie, ale z tego co zrozumiałam, to ukrycie wątku miałoby zapobiec sytuacjom, kiedy to sprzedawca podczytuje sobie forum (jako osoba niezarejestrowana) i jeśli jest zainteresowanie chustą to winduje cenę
ale... czy były takie przypadki?
pamiętam, że była zasada, żeby nie linkować aukcji.
jak można windować cenę w opcji "kup teraz"?
Kasia.234
14-05-2014, 14:55
ale... czy były takie przypadki?
pamiętam, że była zasada, żeby nie linkować aukcji.
jak można windować cenę w opcji "kup teraz"?
ja tam nie wiem, ale jak juz pisałam, dość pobieżnie śledziłam dyskusję ;)
zgadzam sie z Kasią, to chyba o to glownie chodzi, bo byly takie rpzypadki, ot chociazby ten girasol ostatnio, albo Tule
a nie można by było zrobić ankiety?
wiem, że wiele osób chętnie by brało udział w głosowaniu nad zmianami. różnymi ;)
albo... zrobić dwóch wątków? :hmm:
jeden w MNP czy Rozmowach, czy no nie wiem gdzie. na bazarku, wymiankach, w galerii...
a drugi ogólnodostępny.
wtedy będzie można zarówno pojedynczo, jak i podwójnie linkować, a nawet podwójnie nabijać posty dobrym gestem :D
ale ja już chyba rozumiem - ja się kompletnie nie wściekam o to, że ktoś kupił za 80, a sprzedał za 250...
Myślę, że sprzedawcy nie podczytują forum ;) Gdyby czytali, mieliby mniej więcej pojęcie o cenach chust. W opisywanej przez Ciebie sytuacji, to wątek o okazjach może podwyższyć cenę, bo jeśli nagle kilka osób jest zainteresowanych, to sprzedawca sam dochodzi do wniosku, że cena zbyt niska.
Jazoo, czy ja też mogę prosić o dodanie do grupy? :)
Jazoo, czy ja też mogę prosić o dodanie do grupy? :)
Jazzoo, ja rownież poprosze o dodanie do grupy :)
Barbareks
14-05-2014, 16:09
Witajcie, mam takie zdanie:
aby wrzucić atrakcyjny link poświęcam swój czas i energię. Cieszy mnie jak ktoś z forum z niego korzysta. Sama też skorzystałam i dziękuję tym za pracę koleżanek. Dlatego uważam ze dostęp powinny mieć chociaż osoby zarejestrowane - jakieś minimum z ich strony by włożyły w tą społeczność jaką tutaj tworzymy.
tinuviel
14-05-2014, 16:18
Z mojej strony mogę powiedzieć tylko tyle, że pierwsze szukalam po necie i tu na forum jaką chustę najlepiej kupić na początek. Zakupilam i dopiero później się zarejestrowalam. Szkoda by było ograniczać dostęp do tematu o okazjach bo pewnie takich osób jak ja jest troche.
Nathalia
14-05-2014, 16:46
Nie mogę otworzyć linku, ale mogę wejść tu http://www.chusty.info/forum/showthread.php/112381-Chusta-na-allegro-OKAZJA!!!
To chyba nie jest to samo, czy coś mi umknęło?
jaki jest cel?
W moim odczuciu ma zapobiegać czemuś innemu - by osoby spoza forum nie śledziły wątku, bo mają w nim gotowe podpowiedzi co jest chodliwe i w jakiej cenie, i by nie korzystały komercyjnie na cudzej wiedzy i czasie spędzonym na szukaniu tych ofert. I żeby w takiej sytuacji, jak była ostatnio - gdy dziewczyny rozmawiają o nieuczciwym sprzedawcy - zapobiec wglądu do tych rozmów przez obiekt rozmów. IMO to zamknięcie w ogóle nie jest wymierzone w osoby z forum, więc żaden z Twoich punktów IMO się tu nie kwalifikuje.
Ale walczyć o to nie zamierzam - ot, taka opinia.
Jazzoo, ja rownież poprosze o dodanie do grupy :)
Nie mogę otworzyć linku, ale mogę wejść tu http://www.chusty.info/forum/showthread.php/112381-Chusta-na-allegro-OKAZJA!!!
To chyba nie jest to samo, czy coś mi umknęło?
juz tez masz dostep :)
edit: zeby miec pewnosc ze prosba o dostep nie zostanie ominiona, prosze zglaszac prosbe o dostep przez profil -> nalezy do grup
Ktoś tutaj już o tym chyba wspomniał. Najlepiej założyć 2 tematy. Jeden ukryty a drugi ogólnodostępny i wszyscy będą zadowoleni :) Ja jestem za prywatnym tematem ;)
W moim odczuciu ma zapobiegać czemuś innemu - by osoby spoza forum nie śledziły wątku, bo mają w nim gotowe podpowiedzi co jest chodliwe i w jakiej cenie, i by nie korzystały komercyjnie na cudzej wiedzy i czasie spędzonym na szukaniu tych ofert. I żeby w takiej sytuacji, jak była ostatnio - gdy dziewczyny rozmawiają o nieuczciwym sprzedawcy - zapobiec wglądu do tych rozmów przez obiekt rozmów. IMO to zamknięcie w ogóle nie jest wymierzone w osoby z forum, więc żaden z Twoich punktów IMO się tu nie kwalifikuje.
nie wierzę, że wszyscy, czy chociażby większość sprawdza na chustoforum. owszem, niektórzy dociekliwi najpewniej tak robią, ale większość sprawdza na tablicy (kiedy ja zapamiętam jakie to trzy litery teraz :lol:)/allegro/gumtree.
wydaje mi się, że wiele osób chce sprzedać zalegającą szmatę, która już przestała być przydatna/okazała się całkowicie zbędnym wydatkiem za możliwie najbliższą pierwotnej cenę albo za połowę - bo używana.
Nie trzeba wchodzić na forum, google syrzuca wątki z otwartej części
Myślę, że sprzedawcy nie podczytują forum ;) Gdyby czytali, mieliby mniej więcej pojęcie o cenach chust. W opisywanej przez Ciebie sytuacji, to wątek o okazjach może podwyższyć cenę, bo jeśli nagle kilka osób jest zainteresowanych, to sprzedawca sam dochodzi do wniosku, że cena zbyt niska.
i ta wypowiedź to jest strzał w dziesiątkę dla mnie:), plus gugiel, nawet jesli zapyta tylko jedna osoba to samo nagłe podwyższenie liczby obserwujących może sugerować zwiększone zainteresowanie, do tego dość często się zdarza, że aukcja znika, bo na mailu ktoś konkretną kwotę zaproponował i tyle.
cathleen
14-05-2014, 22:54
Ja jestem za wątkiem dla osób zarejestrowanych - żeby wątek nie był dostępny dla wszystkich np. przez google. M.in przez sytuację z Manducą. Poza tym jest większa szansa, że okazje, które forumki wyszukują sa kupowane przez forumki (czy sa sprzedawane za wyższą cenę czy nie - nie wnikam).
Jednak jestem na nie jeżeli chodzi o ilość postów - dostęp powinien być od razu po zarejestrowaniu. Jak zaczęłam korzystać z forum to ten wątek był dla mnie ogromną pomocą - nie w szukaniu ofert, ale w patrzeniu co jest DOBRĄ chustą/nosidłem, a co nie. Nie byłam w stanie przebrnąć przez te wszystkie nazwy, na allegro jest dużo chust różnego rodzaju i nie miałam pojęcia, którą chustę warto kupić, a która jest kiepska. Dlatego nie chciałabym, żeby wątek był dla osób np. powyżej 200 postów (jestem na forum od kilku miesięcy a jeszcze nie dobiłam do tej magicznej liczby :oops:)
keiti78Zg
14-05-2014, 22:54
czyli ja jako chustonowka i osoba szukajaca okazji na nosidło ergonomiczne nie bede teraz mogła czytac tego co wklejacie? pozna pora przemeczenie i chyba nie rozumiem:)
Nathalia
15-05-2014, 00:21
juz tez masz dostep :)
edit: zeby miec pewnosc ze prosba o dostep nie zostanie ominiona, prosze zglaszac prosbe o dostep przez profil -> nalezy do grup
dziękuję
magda19800
15-05-2014, 07:07
Tezpoproszę o dodanie do grupy :-)
A może ktoś wie czemu od wczoraj wyświetla mi się że mam mniej postow niż dzień wcześniej? Nie stukalam specjalnie, żeby nie było :-p
Pewnie były porządki moderacji w starych, nieaktualnych wątkach:)
`pisze z tapatalk, ręką jedną i ssakiem u biustu. Literowki możliwe `
Chociażby stary wątek allegrowy - też usunięty, więc posty sie odliczają
kasia1990
15-05-2014, 15:04
Chociażby stary wątek allegrowy - też usunięty, więc posty sie odliczają
O tak, mi odliczyło też posty jak skasowali wątek allegrowy. Nieźle tam nastukałam....
Kasia wysłałaś do ergo zdjęcia? kiedy mi wyślesz? bo mnie zżera ciekawość.. proszę proszę :rolleyes:
chudzinkaa
17-05-2014, 08:20
Dziewczyny, a co to za historia z Manducą była?
Tak czytam, czytam i nadal nie wiem o co chodzi. :confused:
gdy forumka zrobi zakup z tego (co zauważyłam) chwali się najczęściej ' moja Ci ona', a co z resztą?
ilość odsłon tamtego wątku w porównaniu do postów była powalająca.....