Zobacz pełną wersję : Jaka chusta bardziej uniwersalna? Nati Nepal czy Nati Gracja wełniana?
kasia1990
26-01-2014, 01:47
Witam, wpadam spytać na szybko bardziej doświadczone mamy (bo dla mnie to kosmos póki co, nie ogarniam za bardzo) którą chustę wybrać dla 3,5 miesięcznej córki. Mam do wyboru Nati Nepal i wełnianą grecję. Głównie zimą będę nosić w domu, wychylimy nos w chuście na wiosnę, a latem chciałabym się przesiąść w nosidełko (mam upatrzoną Tulę), ale wiadomo może być tak, że kwiecień maj jeszcze będziemy w chuście, zależy kiedy mała siedzieć zacznie. Jak myslicie, co doradzicie? Przepraszam, jeśli nie w tym miejscu. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Nati Nepal na pewno będzie bardziej uniwersalna, bo to klasyczna skośnokrzyżowa bawełna. Grecja jest sama w sobie grubsza, a wełna dodatkowo grzeje. Nie wszyscy lubią się z wełną, plus pranie jest ciut bardziej skomplikowane.
Zapewne nie jest to odpowiednie miejsce na ten wątek, ale rozumiem, że od początku wierzysz w moderację, to dobry objaw, hihi (pozdrawiam moderację, oczywiście;).
a ja np od początku motam w wełnę choć miałam i bawełnę na stanie, tyle, że moja to merynosek, zwykłej wełny nie macałam. Ta super miękka była od pierwszego wiązania, milutka. Pranie ręczne mnie nie zniechęciło no i nośna jest bardziej niż bawełna a ja mam ciężkie dziecię ;)
Mayka1981
26-01-2014, 13:29
Przy wełnianych grecjach trzeba mocno dopytać o stan - szerokość, zmechacenia, zdjecia - czy nie sfilcowana.
Niemniej to są boskie chusty - ja wolałabym wełnianę grecję, nosiłam onegdaj w plecaku - chociaż tu z kolei są opinie, że moze się trochę rozchodzić...
Dwie sobie kup ;)
I ot - ja zdecydowanie wiążę plecak niż zakładam nosidło, zresztą mąż też nigdy się z żadnym nosidłem nie dogadał, wolał 2x i plecak prosty - więc może lepsza opcja dwie chusty a nie chusta + nosidło?
Pod rozwagę ;)
Co do chusty nie podpowiem, a w zasadzie powiem tyle - weź tą która się bardziej podoba:)
A co do nosidełka Tula - jak dzieć usiądzie to wtedy nosidło dopiero do wykorzystania. Wcześniej niet. Choć latem pewnei już usiądzie :lol:
kasia1990
26-01-2014, 16:17
No tak, Tula jak malutka zacznie siedzieć. Nie stać mnie na dwie. Spytałam o stan chusty wełnianej. Chyba zdecyduję się jednak na bawełnę, bo nie wiem jak mała zareaguje na wełnę, nie chciałabym żeby ją podrażniała, a skłonność do alergii może mieć... Hmmm, ciężki wybór. Słyszałam, że nati grecja jest bardzo miękka, łatwo się dociąga, nie luzuje, no ale ta wełna może być za ciepła, bo u nas w domu gorąco, na dwór w chuście na razie nie wyjdę, najwyżej na wiosnę...
Wiewiórka
26-01-2014, 16:23
No tak, Tula jak malutka zacznie siedzieć. Nie stać mnie na dwie. Spytałam o stan chusty wełnianej. Chyba zdecyduję się jednak na bawełnę, bo nie wiem jak mała zareaguje na wełnę, nie chciałabym żeby ją podrażniała, a skłonność do alergii może mieć... Hmmm, ciężki wybór. Słyszałam, że nati grecja jest bardzo miękka, łatwo się dociąga, nie luzuje, no ale ta wełna może być za ciepła, bo u nas w domu gorąco, na dwór w chuście na razie nie wyjdę, najwyżej na wiosnę...
jest też grecja w wersji bawełnianej i bardzo ją polecam, wełnianą też posiadam i też jest świetna
kasia1990
26-01-2014, 16:33
jest też grecja w wersji bawełnianej i bardzo ją polecam, wełnianą też posiadam i też jest świetna
Wiewiórka a czy wełna nadaje się do ciepłego wnętrza i późną wiosnę? Jak ją pierzesz? Widziałam grecję w wersji bawełnianej, jednak nie widzę teraz ofert sprzedania w moim przedziale cenowym- 150 to mój taki max.
Edit: jeśli rozkocham się w chustach to jak najbardziej przy nich zostanę. Jednak jeśli nie to sprzedam chustę i kupię nosidło. Dwóch nie mogę cholerka :(
Wiewiórka
26-01-2014, 16:55
Wiewiórka a czy wełna nadaje się do ciepłego wnętrza i późną wiosnę? Jak ją pierzesz? Widziałam grecję w wersji bawełnianej, jednak nie widzę teraz ofert sprzedania w moim przedziale cenowym- 150 to mój taki max.
Edit: jeśli rozkocham się w chustach to jak najbardziej przy nich zostanę. Jednak jeśli nie to sprzedam chustę i kupię nosidło. Dwóch nie mogę cholerka :(
nosiłam w wełnie spokojnie do + 20 stopni. Chusty z wełną mają mniej niz 50% wełny więc nie są też tak bardzo bardzo ciepłe. Wełny jeszcze nie prałam, w ogóle rzadko piorę chusty. Poluj na grecje używane, naprawdę warto! Obie wersje są super- mam porównanie. Jak dobre pójdzie to kupisz grecję za 150zł maksymalnie, bardziej bawełnianą, bo chusty z domieszkami są droższe
kasia1990
26-01-2014, 16:58
Miałam propozycję na grecję wełnianą za 150zł, to dobra cena? Szkoda, że bawełnianej grecji nie ma w ofercie, nie miałabym wtedy takiej zagwozdki...
Wiewiórka
26-01-2014, 20:14
Miałam propozycję na grecję wełnianą za 150zł, to dobra cena? Szkoda, że bawełnianej grecji nie ma w ofercie, nie miałabym wtedy takiej zagwozdki...
dobra-pod warunkiem że nie jest sfilcowana
kasia1990
26-01-2014, 20:33
Wiewiórka a czy to byłoby już przesadą, gdybym wysłała Ci zdjęcia, które niebawem mam dostać, do ocenienia? ;)
Wiewiórka
27-01-2014, 08:08
Wiewiórka a czy to byłoby już przesadą, gdybym wysłała Ci zdjęcia, które niebawem mam dostać, do ocenienia? ;)
wyślij najlepiej na mejla podanego w profilu
ninuczka
08-04-2014, 18:49
grecja z wełną. Przebija wszelkie didki, hoppy, vatki itp. Wiem, co mówię - przez moje ręce przeszło ponad 70 chust. Póżniej nati paski z merynosem. A później długo nic i pawie z 2007.